Sensoryczna ocena jakości żywności
Sensoryczna ocena jakości żywności
Publikacja „Sensoryczna ocena jakości żywności” przeznaczona jest dla studentów kierunku towaroznawstwa, obejmującego m.in. analizę sensoryczną, konsumencką ocenę jakości, ocenę jakości towarów i usług. Jako że cechy sensoryczne są jednym z podstawowych czynników decydujących o wyborze żywności i jej spożyciu, autorki opracowania – Ewa Babicz-Zielińska, Agnieszka Rybowska i Wiesława Obniska – podjęły tematykę zastosowania analizy sensorycznej w monitorowaniu (kontroli jakości) przy opracowywaniu nowych oraz ulepszaniu już istniejących produktów. Skrypt składa się z trzech części. W pierwszej omówiono funkcjonowanie aparatu zmysłów, w drugiej zaś – metody stosowane w analizie sensorycznej. Część trzecia dotyczy zagadnień doświadczalnych i stanowi podstawę do przeprowadzenia ćwiczeń z przedmiotu.
Skrypt stanowi drugie wydanie wcześniejszej pracy, poprawione i uzupełnione.