Mikrobiologia żywności i materiałów przemysłowych

Mikrobiologia żywności i materiałów przemysłowych

Dziedzina / Tematyka: 
Wydanie: 
I
Rok wydania: 
2011
ISBN: 
978-83-7421-142-0
Typ publikacji: 
Wersja: 

W „Mikrobiologii żywności i materiałów przemysłowych” autorka Izabela Steinka opisuje procesy mikrobiologiczne zachodzące w różnych rodzajach żywności oraz materiałach przemysłowych. Podaje przyczyny i skutki występowania mikroflory w artykułach spożywczych i przemysłowych oraz metody jej prognozowania, zapobiegania i ograniczania rozwoju. Książka składa się z dwóch części: pierwsza dotyczy mikroflory występującej w żywności, druga – w artykułach i materiałach przemysłowych. Podzielona jest na osiem rozdziałów omawiających charakterystykę i składniki żywności, charakterystykę mikroflory kształtującej jakość żywności, mikroflorę występującą w surowcach i produktach żywnościowych, pojęcie bezpieczeństwa żywności i zagrożenia mikrobiologicznego, bezpieczeństwo żywności a interakcje mikrobiologiczne, optymalizowanie jakości za pomocą czynników mikrobiologicznych, biogennych i abiogennych, znaczenie bioareozolu w prze­pływie wirusów do żywności, charakterystykę interakcji między drobnoustrojami i materia­łami przemysłowymi. Bogactwo przykładów, zobrazowanych również za pomocą tabel i fotografii, sprawia, że książka jest niezwykle ciekawa. Polecana jest przede wszystkim studentom kierunków towaroznawczych i zarządzania jakością, ale także wszystkim świadomym konsumentom, zainteresowanym tematyką zdrowia, higieny i zdrowego odżywiania.

 

Spis treści: