Gronkowce jako wskaźniki bezpieczeństwa konsumentów żywności
Gronkowce jako wskaźniki bezpieczeństwa konsumentów żywności
Dziedzina / Tematyka:
Wydanie:
I
Rok wydania:
2020
ISBN:
978-83-7421-340-0
Typ publikacji:
Dostęp:
Liczba stron:
184
w sprzedaży
Monografia Izabeli Steinki „Gronkowce jako wskaźniki bezpieczeństwa konsumentów żywności” jest obszernym materiałem skierowanym do szerokiego grona odbiorców, nie tylko studentów czy słuchaczy studiów podyplomowych, ale również praktyków zajmujących się ryzykiem narażenia zdrowia konsumentów. Autorka rzetelnie naświetla zagadnienia związane z oceną częstotliwości występowania, identyfikacją oraz przeżywalnością bakterii Staphylococcus aureus, Staphylococcus sp. i szczepów antybiotykoopornych w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Na uwagę zasługuje aspekt, dotyczący identyfikacji kodujących czynników wirulencji i antybiotykooporności gronkowców oraz próba wyznaczenia wskaźnika bezpieczeństwa konsumentów środków spożywczych.
Spis treści: