Ćwiczenia z mikrobiologii i higieny
Ćwiczenia z mikrobiologii i higieny
Skrypt składa się z 28 ćwiczeń dotyczących: charakterystki laboratorium mikrobiologicznego, przygotowywania pożywek bakteriologicznych oraz metod sterylizacji materiałów i sprzętu, podstaw mikrobiologicznej analizy żywności, wzrostu drobnoustrojów na podłożach mikrobiologicznych, oznaczenia bakterii fermentacji mlekowej i toksykogennych, mikroflory psychrofilnej i psychrotrofowej, wybranych pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae, tlenowych laseczek przetrwalnikujących, oceny morfologii i oznaczenia liczebności komórek za pomocą mikroskopii, metod ilościowego oznaczania drobnoustrojów w żywności, badania mikroflory produktów żywnościowych, oznaczania mikroflory wody, badania wrażliwości mikroorganizmów na środki dezynfekcyjne, metod badania czystości mikrobiologicznej skóry rąk, badania mikroflory jamy ustnej i nosogardzieli, wykrywania obecności gronkowców w środowisku, badania czystości mikrobiologicznej opakowań, metod badania zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza. Każde ćwiczenie składa się z części opisowej – wprowadzającej w dane zagadnienie oraz z części praktycznej: programu ćwiczenia, jego wykonania, opisu stanowiska. Na końcu każdego ćwiczenia znajdują się polecenia i pytania służące do sporządzenia sprawozdania.