Towaroznawstwo artykułów spożywczych. Część II

Towaroznawstwo artykułów spożywczych. Część II

(red.)
Dziedzina / Tematyka: 
Wydanie: 
II
Rok wydania: 
2017
ISBN: 
978-83-7421-270-0
Typ publikacji: 
Wersja: 
Liczba stron: 
168

Podręcznik ten dostarcza wiedzę o surowcach pochodzenia roślinnego i ich przydatności technologicznej, omawiając skład chemiczny i właściwości fizykochemiczne surowców i produktów z nich wytwarzanych, sposób przetwarzania i utrwalania, czynniki wpływające na jakość produktów żywnościowych, a także klasyfikację ilościową i jakościową produktów. Obejmuje też metody oceny surowców i roślinnych produktów żywnościowych według aktualnych norm obowiązujących w Polsce i Unii Europejskiej.

Publikacja dotyczy grup żywności takich jak: napoje bezalkoholowe i alkoholowe, owoce i warzywa świeże oraz ich przetwory, ziemniaki, zboża, pieczywo i makarony, a także nasiona roślin strączkowych. Zagadnienia ujęto w 12 rozdziałach, złożonych z części teoretycznej i praktycznej – laboratoryjnej.

Jest to drugie wydanie podręcznika, poszerzone i uzupełnione. Stanowi ono kompendium wiedzy na temat oceny jakości i badań towarów spożywczych pochodzenia roślinnego.

Spis treści: