Towaroznawstwo artykułów spożywczych. Część II
Towaroznawstwo artykułów spożywczych. Część II
Podręcznik ten dostarcza wiedzę o surowcach pochodzenia roślinnego i ich przydatności technologicznej, omawiając skład chemiczny i właściwości fizykochemiczne surowców i produktów z nich wytwarzanych, sposób przetwarzania i utrwalania, czynniki wpływające na jakość produktów żywnościowych, a także klasyfikację ilościową i jakościową produktów. Obejmuje też metody oceny surowców i roślinnych produktów żywnościowych według aktualnych norm obowiązujących w Polsce i Unii Europejskiej.
Publikacja dotyczy grup żywności takich jak: napoje bezalkoholowe i alkoholowe, owoce i warzywa świeże oraz ich przetwory, ziemniaki, zboża, pieczywo i makarony, a także nasiona roślin strączkowych. Zagadnienia ujęto w 12 rozdziałach, złożonych z części teoretycznej i praktycznej – laboratoryjnej.
Jest to drugie wydanie podręcznika, poszerzone i uzupełnione. Stanowi ono kompendium wiedzy na temat oceny jakości i badań towarów spożywczych pochodzenia roślinnego.