Autentyczność i identyfikowalność w aspekcie zapewnienia jakości i bezpieczeństwa towarów
Autentyczność i identyfikowalność w aspekcie zapewnienia jakości i bezpieczeństwa towarów
Monografia przedstawia wybrane zagadnienia dotyczące autentyczności towarów ze szczególnym uwzględnieniem produktów żywnościowych w aspekcie zapewnienia ich jakości i bezpieczeństwa. Charakteryzuje instytucje kontrolne i systemy zarządzania jakością. Opisuje kontrolę żywności w skali międzynarodowej oraz korelacje pomiędzy bezpieczeństwem żywnościowym a bezpieczeństwem żywności.
Ponadto omawia sposoby fałszowania żywności oraz wybrane metody ich identyfikowania ze wskazaniem metod analitycznych, potwierdzających autentyczność produktu. Uwzględnia również aspekty prawne i zachowania klientów. Wykazuje także znaczenie takich czynników, jak znakowanie oraz systemy zapewnienia jakości w badaniach nad autentycznością produktów żywnościowych, m.in. modyfikowanych genetycznie. Zajmuje się ponadto problematyką identyfikowalności towarów.
Publikacja w dużym stopniu wykorzystuje aktualne zasady prawa żywnościowego, zarówno unijnego, jak i polskiego, posługując się bogatym materiałem faktograficznym. Godna polecenia dla studentów technologii żywności i żywienia, towaroznawstwa, dietetyki i innych.